Terveisiä harjoittelusta!
03.01.2024Tutustu partnereidemme osaamiseen
05.01.2024Rakennusala etsii ratkaisuja luontokadon hillitsemiseksi
Suurin osa suomalaisista asuu ja elää kaupungeissa. Kasvavat ja kehittyvät kaupungit vaativat lisää rakentamista. Rakentamiseen, rakennusten käyttöön ja niiden kunnostamiseen tarvitaan puolestaan paljon energia- ja mineraalivaroja. Lisäksi rakentaessa syntyy jätettä ja päästöjä. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma eli Green Deal sitoo rakennetun ympäristön toimijoita tekemään töitä ongelmien ratkaisemiseksi. Alalla pohditaan nyt paljon sitä, miten kohti tavoitteita päästään käytännössä.
Rakennusalan yritysten keskuudessa luontokato ja biodiversiteetin tukeminen ovat kuumia keskusteluaiheita. Tulevaisuuden kaupungeissa pitäisi näkyä enemmän viherkattoja ja -seiniä, luonto edellä suunniteltuja pihakortteleita, ihmisten hyvinvointia lisääviä lähiluontoratkaisuja ja vähemmän saastuttavaa liikennettä.
Esimerkiksi Tanskassa ja Alankomaissa on lähdetty aktiivisesti liikkeelle esimerkiksi toteuttamaan uudistavan rakentamisen kokeiluja. Uudistavassa rakentamisessa rakennus on ei ole pelkästään kestävästi rakennettu, vaan myös tuottaa ja jakaa arvokkaita luonnonvaroja. Suomessa tällaiseen kehitykseen lähdetään takamatkalta.
– Meillä on valtavasti osaamista suunnittelu- ja konsulttipuolella sekä rakennusliikkeillä. Odotan sitä, että meille Suomeen kasautuu yhteenliittymiä, jotka lähtevät tuomaan näitä innovatiivisia näkökulmia esiin, toteaa Sitowisen innovaatiojohtaja Sami Lankiniemi. Lankiniemen mukaan juuri nyt on oikea aika käydä keskustelua koko arvoverkossa, miten nykyinen toimintamalli on ajanut luonto rasittaviin vaikutuksiin, mitä siitä on opittu - ja etenkin miten siitä opitaan pois.
Biodiversiteettikartta näyttää alalle suuntaa
Rakennusteollisuus RT julkaisi oman syksyllä biodiversiteettitiekartan osoittaakseen suomalaisen rakennusalan ongelmakohtia ja hidasteita, mutta myös esittääkseen keinoja, joilla ala voi osallistua luontokadon pysäyttämiseen. Johtaja Juha Laurila pitää keskustelua alalla erittäin tärkeänä:
– Me haluamme olla niitä toimijoita, joiden ansiosta luonto lähtee elpymään. Rakennusteollisuuden vaikuttavuus on iso, kun me muutetaan toimintaa ja meillä on oikeasti nyt mahdollisuus tehdä isoja asioita ja saada positiivinen jälki aikaiseksi.
Biodiversiteetin tukeminen ja luontokadon pysäyttäminen vaatii muutakin kuin tiekarttaa ja hyvää tahtoa. Se vaatii investointeja ja toimintaketjun muutosta.
– Kylmä fakta on, että meidän on pakko muuttaa koko rakennetun ympäristön ketjua ja mahdollistaa esimerkiksi kiertotalouden mukaisia ratkaisuja. Tällöin syntyy myös uutta liiketoimintaa ja potentiaalia, Juha Laurila muistuttaa.
Myös Sami Lankiniemi vakuuttaa, että innovaatioille ja uudenlaisille liiketoimintamalleille on kysyntää. Tarvetta on esimerkiksi luonnon kantokyvyn kannalta kestävämmille rakennusmateriaaleja, uusille rakentamisen tavoille, automaation ja robotiikan kehittämiselle työmaiden luonnonvarojen kulutuksen optimoimiseksi ja erilaisille datapohjaisille innovaatioille.
Rohkeus verkostoitua on avain menestykseen
Rakennetulla ympäristöllä on merkittävä rooli hyvinvoinnin luojana koko Euroopan näkökulmasta ja skaalautuville ratkaisuille on todellinen tarve. Etsinnässä ovat ratkaisut, joilla voidaan parantaa rakennetun ympäristön sektorilla työn suunnittelua, seurantaa ja resurssien hallintaa. Sami Lankiniemi kannustaa pieniä yrityksiä ja liiketoiminnallisia ratkaisuja suunnittelevia olemaan ennen kaikkea rohkeita verkostoitujia:
– On toki viisasta suojata omaa ratkaisua eikä paljastaa kaikkea yhteisissä keskusteluissa, mutta ennen kaikkea kannustan olemaan yhteydessä ja hakea kumppaneiksi myös isompia toimijoita. Kannattaa verkostoitua ja osallistua hankkeisiin pienelläkin panoksella.
Sitowise on yksi Location Innovation Hubin palveluita tarjoavista partnereista ja Lankiniemi pitääkin LIHin kaltaisia toimijoita tärkeinä sparrausverkostoina, joista saa tukea digitalisaation kehittämiseksi ja kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen. Suomen neljästä EDIHistä erityisesti Location Innovation Hub ja Fair palvelevat rakennetun ympäristön alan yrityksiä ja julkista sektoria. Haluatko kuulla lisää rakennetun ympäristön palveluistamme? Ota yhteyttä.
- Mitä muuta Sami Lankiniemi ja Juha Laurila ajattelevat rakennusalan tilanteesta? Lue koko juttu englanninkielisestä Positio-lehdestä: Biodiversity loss calls for new thinking in the built environment sector